Prichádzajú horúce letné dni a pre vychladenie domácnosti už nepostačuje klasický ventilátor. Určite ste už aj vy počuli mýtus, že klimatizácia „požiera“ veľa elektrickej energie. Pripravili sme pre vás zaujímavý článok, v ktorom sa bližšie pozrieme napriemernú spotrebu klimatizácie v porovnaní s ostatnými spotrebičmi, ktoré aj vy využívate vo svojej domácnosti.  

V domácnosti sa na spotrebe elektriny podieľajú rôznespotrebiče, ktorých používanie priamo úmerne ovplyvňuje, aká bude faktúra za spotrebu elektrinu.Pochopenie, akú spotrebu majú zariadenia, ktoré vlastníme, nám pomáha uvedomele s ním zaobchádzať a regulovať tak našu spotrebu elektrickej energie.

Čo znamenajú štítky na spotrebičoch?

Pri výbere správneho zariadenia je dôležité pozrieť si najprv energetický štítok, nakoľko spotreba závisí od energetickej triedy, do ktorej je zariadenie priradené. Energetické štítky sú jednotné v celej EÚ a energetickú triedu na nich nájdete pod označenímA (najúspornejšie) až G (najmenej úsporné). Energetický štítok zobrazuje, koľko energie zariadenie spotrebuje za 1 000 hodín prevádzky. Získané údaje sú užitočné pri porovnávaní a výbere z rôznych modelov spotrebičov, ktorú nájdeme v predajniach.

Ako sa vyjadruje spotreba elektrickej energie?

Spotreba elektrickej energie sa vyjadruje veličinoukWh (kilowatt hodina). Na každom spotrebiči nájdete štítok, na ktorom je vyjadrený jeho príkon, ktorý udáva spotrebu vo Wattoch počas jeho prevádzky. Príkon 1 000 W znamená, že spotrebič za 1 hodinu spotrebuje 1 000 Wattov elektrickej energie, inak povedané 1 kilowatthodinu  = 1 kWh elektrickej energie. Keď počítame spotrebu za deň, spotrebu je potrebné vynásobiť počtom hodín, kedy je spotrebič využívaný. Ak by sme to chceli vyčísliť v peniazoch, výsledok následne prenásobíme cenou za1 kWhelektriny.

Viete, koľko energie spotrebujú bežné domáce spotrebiče?

Chladnička a mraznička– samostatne stojace, vstavané či kombinované sa radia k najväčším elektrospotrebičom v domácnosti, ktoré pracujú nepretržite. Spotrebujú tak značné množstvo elektriny v priemere okolo220 kWh/rok.Preto je dôležité myslieť na ich energetickú náročnosť pri obstarávaní, ale aj pri každodennom používaní.

Práčka a sušička–  značné množstvo elektriny ide na prevádzku ďalšej „bielej techniky“, najmä v domácnostiach s častými potrebami prania, ako sú rodiny s malými deťmi. Priemerná ročná spotreba sa odhaduje na292 kWh/rok. Pri výbere zariadenia je teda veľmi dôležité pozerať na energetickú triedu, ktorá môže znížiť spotrebu zariadenia. Pri následnom používaní je veľmi dôležité využívať optimálnu hmotnosť náplne pracieho bubna. Zásadným faktorom je aj spotreba vody – čím menej vody práčka spotrebuje, tým menej energie treba na jej zohriatie.

Televízia –všeobecne platí, že LCD televízory sú energeticky efektívnejšie a úspornejšie, než staršie klasické CRT.Priemerná spotreba závisí od viacerých parametrov, napríklad od veľkosti obrazovky (čím väčšia uhlopriečka, tým vyššia spotreba), úrovne nastaveného jasu (vyšší jas znamená vyššiu spotrebu). Ale aj spotrebiteľským správaním,  napr. vypínanie televízie, v prípade, že ju nesledujeme, nakoľko aj v pohotovostnom režime zariadenie spotrebúva elektrickú energiu. V priemere sa spotreba pohybuje okolo175 kWh/rok.

Klimatizácia– spotreba sa určuje podľa výkonu klimatizačnej jednotky, rozdiel je v parametroch klimatizácie, či je určená pre vychladenie bytu alebo rodinného domu. Zo zdravotného hľadiska by rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty nemal presiahnuť 6 stupňov Celzia. Preto je dobré vybrať sisprávnu klimatizáciupodľa potrieb zákazníka. Priemerná ročná spotreba je300 kWh/rok.

Tip:Pri kúpe kvalitnej klimatizácie od ZSE zákazník automatickyzíska bonus elektrinu pre klímu v objeme 300 kWh.Poplatky za prevádzku klimatizácie tak zaplatíme za vás a vy si tak užívate vychladený byt či dom po celý rok zadarmo.

Elektrická varná doska a rúra –sa radia medzi najväčších „žrútov“ elektrickej energie, najmä v domácnostiach s častou potrebou varenia a pečenia. V priemere okolo545 kWh/rok.Výberom indukčnej varnej dosky vie domácnosť zabezpečiť o 20 % nižšiu stratu tepla a úsporu okolo 30 % pri spotrebe elektriny oproti bežnému riešeniu. Kľúčom k tomu je skutočnosť, , že indukcia zohrieva len plochu, ktorú zaberá hrniec. Správnym zapnutím a vypnutím, ale aj obmedzením predhrievania rúry a využívaním zbytkového tepla pri konci pečenia, je možné znížiť náklady na prevádzku zariadenia.

Umývačka riadu– v súčasnosti predstavuje úsporu z hľadiska spotreby vody, energie a ľudského času. V porovnaní s ručným umývaním riadu domácnosť ušetrí viac ako 50 % vody. Priemerná spotreba je do600 kWh/rok, pri použití 4 krát do týždňa. Netreba tiež zabúdať na efektívne využívanie umývačky a nastavenie zodpovedného spotrebiteľského správania, teda nepúšťať zariadenie poloprázdne.

Počítač– notebooky majú menšiu spotrebu ako stolné počítače, pri ktorých množstvo energie spotrebuje pripojený monitor. Obmedziť spotrebu energie je možné aj kompletným vypnutím zariadenia, nakoľko v režime stand-by spotrebuje v extrémnych prípadoch iba o 30 % menej energie, ako keby bol zapnutý. Ak využívate notebook, po vypnutí ho vyťahujte zo zásuvky. Priemerná spotreba stolného počítača tvorí500 kWh/rok.

Vysávač– dôležitým faktorom je príkon vysávača, ako aj intenzita jeho používania v domácnosti. Tiež pri výbere správneho modelu platí zásada, orientovať sa podľa energetického štítku. Priemerná spotreba je250 kWh/rok.

Podľa čoho vyberať klimatizáciu?

Spotreba elektrickej energieje jedným z hlavných faktorov pri rozhodovacom procese akú značku a typ klimatizácie zvoliť. Je dôležité pozrieť sa na to do akejenergetickej triedy je klimatizácia zaradená, čo ovplyvní celkovú ročnú spotrebu zariadenia. Lacnejší variant nemusí byť vždy najekonomickejšie riešenie. Ušetrené náklady pri obstarávaní môžu byť niekoľkonásobne prekročené prevádzkovými nákladmi. Ideálnym riešením pre vašu domácnosť sú extra úsporné klimatizácie od ZSE, ktoré sú zaradenév energetickej triede A++,čo zaručí nízky odber elektrickej energie.

Z našej širokej ponuky klimatizácií si vyberie naozaj každý. Na výber mámešpičkové klimatizácie značiek:Samsung,HisensečiDaikin.

Elektrina pre klimatizáciu zadarmo

Naviac máme pre vás špeciálny benefit, pri objednávke akejkoľvek klimatizácie od ZSEzákazník automaticky získa 300 kWh elektriny zadarmo. Využiť ju môže na chladenie či vykurovanie domácnosti. Priemerná ročná spotreba klimatizácie na 1 rok je pokrytá, zákazník si tak vychutná vychladený byt či dom a ušetrené peniaze môže využiť napríklad na strávenie voľného času s rodinou.

O autorovi

Peter Pirč

Už 20 rokov sa venujem navrhovaniu a inštaláciám klimatizačných systémov. Rád pomôžem s výberom vhodnej klimatizácie, jej umiestnením a spôsobom inštalácie, aby plnila vaše potreby a očakávania.

Ďalšie články autora: