V dnešnej dobe sa stále viac stretávame s extrémnymi teplotnými výkyvmi, tak ako v lete, tak aj v zime. Množstvo domácností si preto zadováži klimatizačnú jednotku predovšetkým pre letné mesiace, aby si spríjemnili horúce dni. Mnohí si však neuvedomujú, ako sa dá efektívne klimatizáciou vykurovať.

Klimatizačné jednotky sú v podstate tepelné čerpadlá „vzduch-vzduch“, ktoré odoberajú energiu z vonkajšieho vzduchu a odovzdávajú ju vnútornému. V rámci vývoja klimatizácií dosahujú úctyhodné parametre aj pri tunajších mínusových teplotách. Najväčšou prednosťou vykurovania pomocou klimatizácie, ako sekundárneho zdroja tepla, sú prechodné obdobia. Ide o jarné, či jesenné dni, kedy sú rána už chladné a naopak popoludňajšie teploty dosahujú ešte vysoké hodnoty. A práve tieto situácie zvládajú klimatizačné jednotky s ľahkosťou – ráno si môžete zakúriť a popoludní príjemne vychladiť svoju miestnosť. Na rozdiel od klasického vykurovania (napr. radiátormi), kedy pocítite teplo až po pol hodine po zapnutí kotla, klimatizačné jednotky vás zahrejú ihneď.

Z hľadiska účinnosti a úspornosti je kúrenie klimatizáciou skvelou voľbou. Za prvé je funkcia kúrenia už v „balíčku“, to znamená, že si nemusíte nič extra priplácať. Za druhé, účinnosť klimatizácií v prevádzke vykurovania je veľmi vysoká, v porovnaní s elektrickým kotlom je až 4-krát vyššia a spĺňa podmienky triedy energetickej účinnosti až A+++. Nielen, že budete doma v tepelnom komforte podľa svojich požiadaviek, ale šetrí aj vašu peňaženku a čas.

Ďalšou nemalou výhodou je filtrácia vnútorného vzduchu. Väčšina rezidenčných klimatizačných jednotiek je vybavená vzduchovými filtrami. V závislosti od modelu ponúkame od základných filtrov, na zbavenie sa poletujúceho prachu až po elektrostatický filter PM 1.0, ktorý nielenže zachytáva ultrajemný prach, ale aj likviduje prítomné baktérie a alergény. Vďaka prúdiacemu vzduchu a vstavanému filtru dochádza tak k čisteniu vzduchu v miestnosti. Navyše, konštrukcia jednotky bola navrhnutá tak, aby údržba bola veľmi jednoduchá a rýchla. Vďaka týždennému časovaču si môžete jednoducho nastaviť prevádzkový plán, tak aby klimatizácia udržovala nižšiu teplotu v priestore, kým nikto nie je doma a tiež počas noci, kedy je vhodnejšie mať nižšiu teplotu vzduchu pre kvalitný spánok.

Nástenné klimatizácie Samsung ponúkajú rozsiahlu radu funkcií a vybavenia, ktoré uspokoja vaše rôzne požiadavky. Naše jednotky Samsung je možné prepojiť so smart telefónom pomocou našej aplikácie SmartThings, ktorá umožňuje vzdialené ovládanie jednotky. Vďaka tejto aplikácii je možné napríklad jednotku na diaľku zapnúť a prísť tak do príjemne vyhriateho domova.

Väčšina rezidenčných klimatizačných jednotiek sa neobmedzuje na základnú zostavu – jedna vnútorná a jedna vonkajšia jednotka. V prípade, že je potrebné klimatizovať viacej miestností, a to nezávisle na sebe, ponúkajú rôzni výrobcovia riešenie. Napríklad, multisplit systém od Samsungu nazývaný FJM (Free Joint Multi), umožňuje pripojenie až 5 vnútorných jednotiek k jednej vonkajšej jednotke. Vďaka tomuto systému je možné individuálne riadiť 5 miestností v rovnakom režime (chladenie alebo kúrenie). Ponúka tak riešenie aj pre väčšie byty a rodinné domy.

Vykurovanie klimatizáciou je určite tou správnou voľbou pre váš komfort. Je skvelým riešením predovšetkým pre prechodné obdobia, tak z pohľadu ekonomického, tak aj z hľadiska tepelnej pohody. Pridanú hodnotu dodáva vzduchová filtrácia, ktorá zvyšuje kvalitu vnútorného vzduchu a prispieva k vášmu zdraviu.

O autorovi

Peter Pirč

Už 20 rokov sa venujem navrhovaniu a inštaláciám klimatizačných systémov. Rád pomôžem s výberom vhodnej klimatizácie, jej umiestnením a spôsobom inštalácie, aby plnila vaše potreby a očakávania.

Ďalšie články autora: