Podobne ako v roku 2020, aj tento rok je ZSE jedným z najdôležitejších partnerov bratislavskej mestskej pláže na Tyršovom nábreží.

Mestská pláž je pomenovaná, rovnako ako nábrežie, po estetikovi, historikovi umenia a zakladateľovi českého Sokola, profesorovi Miroslavovi Tyršovi.

Oddychová zóna pri rieke ponúka viacúčelové športové ihrisko na plážový volejbal, plážový tenis a plážový futbal, pláž s bielym pieskom a skvelým plážovým barom. Pre najmenších je pripravená detská piesková zóna, množstvo detských atrakcií a kolotočov. Na Tyršáku si prídu na svoje aj milovníci dobrého jedla, nápojov a hudby. Nebudú chýbať prednášky a zaujímavý sprievodný program pre všetky vekové kategórie

Spolu s organizátormi sa snažíme o čo najvyššiu dlhodobú udržateľnosť mestskej pláže. Na pláž sme inštalovali naše fotovoltické riešenie pre výrobu elektriny zo slnka. Vyrobenú elektrinu spotrebúvajú priamo gastro prevádzky na pláži. Riešenie obsahuje 16 panelov s celkovým výkonom 5 kWp. Fotovoltika na pláži využíva aj Virtuálnu batériu od ZSE pre uloženie vyrobenej elektriny, ktorá by sa v danom čase nestihla spotrebovať. Ročná úspora nákladov na elektrinu pri fotovoltických riešeniach s Virtuálnou batériou od ZSE je až 40%.

Keďže celková spotreba elektriny na pláži je však vyššia, než vyrobia panely, pokrývame aj zostávajúcu spotrebu elektrinou, ktorá je vyrobená 100% z obnoviteľných zdrojov energie, a to prostredníctvom Zelenej elektriny od ZSE.

Na Tyršáku sme inštalovali aj zaujímavý koncept Zelený striech, ktoré pri inštaláciách na budovách šetria náklady na prevádzku budov (kúrenie v zime, chladenie v lete, odvádzanie dažďovej vody), zlepšujú tepelnú pohodu v budove, a to všetko s dlhou životnosťou a minimálnou údržbou.

Prostredníctvom inštalácií našich riešení chceme prispieť k minimalizácii dopadu prevádzky pláže na životné prostredie, ale aj inšpirovať návštevníkov k využívaniu produktov a služieb, ktoré šetria prírodné zdroje. Viac o programe mestskej pláže sa dozviete na tyrsak.sk

O autorovi

Erik Chabreček

Od roku 2015 sa profesne venujem fotovoltickým technológiám. Snažím sa s mojim tímom prinášať na náš trh kvalitné a overené riešenia, ktoré prinesú našim zákazníkom očakávané úspory a nový prístup k čistej energií.

Ďalšie články autora: