- Editoriál
- Všetko, čo potrebujete vedieť o pitnom režime
- Chráňte sa - toto sú najčastejšie letné riziká a ich prevencia
- Tipy, ako sa bezpečne opaľovať
- Ako si správne vybrať slnečné okuliare
- Osviežujúca studená polievka
- Mangový sorbet
- Tip na leto! Ako nezostať bez peňazí, ak sa vám na dovolenke niečo prihodí

Osviežujúca studená polievka
Letné varenie má byť ľahké, z čerstvých potravín a zdravé. Strava by mala byť vyvážená a najmä v lete musí obsahovať veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Takáto je aj nasledujúca polievka.
V osviežujúcej studenej polievke prevažuje uhorka, vynikajúca letná zelenina – silno zásaditá. Eliminuje kyslosť organizmu, vyplavuje z tela toxíny a znižuje hladinu kyseliny močovej. Studené polievky sa úžasne hodia do horúcich dní – uvoľňujú a osviežujú.
Čo budeme potrebovať?
- 2 šalátové uhorky
- 3 paradajky
- 1 zeleninovú papriku
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 biely jogurt
- 2 rožky, najlepšie z predchádzajúceho dňa
- olivový olej
- šťavu z citróna
- viazaničku kôpru alebo petržlenovej vňati
Postup
Uhorky umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (pod šupkou uhorky sa nachádza najviac vitamínov, preto ju nešúpeme, alebo iba veľmi tenko). Paradajky ponoríme na 2-3 minúty do vriacej vody, zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a zeleninovú papriku môžeme zapariť, potom je stráviteľnejšia, pridáme prelisovaný cesnak a bylinky. Zeleninu rozmixujeme, po malých dávkach pridáme jogurt a studenú vodu – cca 250 ml.
Na záver priložíme (môžeme a nemusíme) na kúsky nakrájane opečené pečivo, pridáme ešte pár kvapiek olivového oleja a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a pred servírovaním necháme odstáť v chlade aspoň jednu hodinu.