Aktualizujte si Váš prehliadač

Stránka ZSE používa najnovšie technológie, ktoré Váš prehliadač nepodporuje.
Prosím, aktualizujte si ho kliknutím na logo príslušného prehliadača.

Ďakujeme za pochopenie.

Magazín ZSE Zdravie

Magazín ZSE Zdravie

/

Osviežujúca studená polievka


Letné varenie má byť ľahké, z čerstvých potravín a zdravé. Strava by mala byť vyvážená a najmä v lete musí obsahovať veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Takáto je aj nasledujúca polievka.

V osviežujúcej studenej polievke prevažuje uhorka, vynikajúca letná zelenina – silno zásaditá. Eliminuje kyslosť organizmu, vyplavuje z tela toxíny a znižuje hladinu kyseliny močovej. Studené polievky sa úžasne hodia do horúcich dní – uvoľňujú a osviežujú.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 šalátové uhorky
  • 3 paradajky
  • 1 zeleninovú papriku
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 1 biely jogurt
  • 2 rožky, najlepšie z predchádzajúceho dňa
  • olivový olej
  • šťavu z citróna
  • viazaničku kôpru alebo petržlenovej vňati

Postup

Uhorky umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (pod šupkou uhorky sa nachádza najviac vitamínov, preto ju nešúpeme, alebo iba veľmi tenko). Paradajky ponoríme na 2-3 minúty do vriacej vody, zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a zeleninovú papriku môžeme zapariť, potom je stráviteľnejšia, pridáme prelisovaný cesnak a bylinky. Zeleninu rozmixujeme, po malých dávkach pridáme jogurt a studenú vodu – cca 250 ml.

Na záver priložíme (môžeme a nemusíme) na kúsky nakrájane opečené pečivo, pridáme ešte pár kvapiek olivového oleja a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a pred servírovaním necháme odstáť v chlade aspoň jednu hodinu.