Elektromobilita naberá na obrátkach a čím ďalej tým viac sa dostáva do povedomia verejnosti. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) predpovedá, že počet elektromobilov by sa mohol do roku 2030 desaťnásobne zvýšiť. Spoločnosť E.ON, materská firma skupiny ZSE, preto výrazne investuje financie do podnikania v oblasti elektromobility a každoročne postaví minimálne 1 000 verejných nabíjacích staníc v celej Európe.

Výsledkom vývoja a investícií je otvorenie najmodernejšieho testovacieho a inovačného centra pre nabíjacie technológie a udržateľné energetické riešenia v nemeckom meste Essen. Na ploche približne 10 000 msa nachádza viac ako 25 testovacích staníc a digitálnych testovacích prostredí na testovanie elektro vozidiel, wallboxov a rôzneho príslušenstva.

V testovacom laboratóriu sa nachádza až 5 špeciálnych klimatických komôr, ktoré umožňujú simulovať všetky teplotné podmienky, od extrémnych mrazov až po tropické horúčavy, ktoré sa vyskytujú po celom svete. Nabíjanie elektromobilov je možné otestovať pri teplotách medzi  – 40 až + 50 °C. Prácu to uľahčí najmä výrobcom automobilov, ktorí nemusia vykonávať časovo náročné a nákladné testy v reálnom prostredí. Okrem výskumu a vývoja využíva E.ON testovacie centrum aj na školenia svojich zákazníkov a partnerov v oblasti inštalácie a údržby.

Jedinečné testovacie prostredie v Európe pre nabíjanie elektrických nákladných vozidiel

Skúšobné laboratórium je jediným zariadením v Európe, kde je možné testovať rýchle nabíjanie elektrických nákladných vozidiel a autobusov s výkonom až do troch megawattov.  Rýchle nabíjanie nákladných vozidiel je kľúčové pre elektrifikáciu cestnej nákladnej dopravy. Zvýšená kapacita na testovanie a konfiguráciu nabíjacích staníc urýchľuje plánované rozšírenie nabíjacej infraštruktúry.

E.ON presadzuje celoeurópsku rastovú stratégiu v oblasti elektromobility a naďalej sa zameriava na rozširovanie svojej infraštruktúry rýchleho nabíjania. Spoločnosť plánuje na svojich európskych trhoch vybudovať najmenej 1 000 nových ultrarýchlych nabíjacích staníc ročne. Len v roku 2022 predal E.ON viac ako 20 000 nabíjacích miest súkromným a firemným zákazníkom v Európe.

ZSE Drive, súčasť skupiny E.ON, je jednoznačným slovenským lídrom v rýchlom a ultrarýchlom nabíjaní elektromobilov. Aj v roku 2024 posilňujeme našu sieť rýchlonabíjačiek výrazným nárastom počtu novootvorených staníc. V pláne je vybudovať tento rok viac ako 100 nových ultrarýchlych nabíjacích bodov. Aj týmto spôsobom prinášame elektromobilitu na Slovensko tak, aby bola čo najviac dostupná, využiteľná a praktická. Zákazník vďaka ultrarýchlym nabíjacím bodom ušetrí čas a nabije svoj elektromobil za pár minút.

Pozrite si video zo slávnostného otvorenia najnovšieho Testing Labu v nemeckom meste Essen

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: