Zvyšujúci sa počet elektromobilov so sebou prirodzene prináša aj nárast počtu používateľov verejných nabíjacích staníc. Poznáte to, keď sa súrne potrebujete dobiť a miesto zaberá niekto, kto sa vôbec nenabíja? Alebo keď zakopnete o kábel, ktorý niekto nechal voľne pohodený na zemi? Aby mohlo na staniciach všetko správne fungovať, je dôležité, aby sa majitelia elektromobilov riadili určitými pravidlami a vzájomne sa rešpektovali. Prečítajte si niekoľko „nepísaných pravidiel“, ktoré by mal na nabíjacích staniciach dodržiavať každý vodič. Mnohé z nich sa dajú aplikovať v oboch prípadoch – či už ide o vodiča elektrického alebo spaľovacieho vozidla.

1. Nabíjacia stanica nie je parkovisko

Miesto na nabíjacej stanici využívajte iba v prípade, že sa reálne nabíjate. Nabíjacia stanica slúži výhradne na nabíjanie vozidla, nie na parkovanie. To platí rovnako pre elektromobily, ako aj autá so spaľovacím pohonom. Ihneď po skončení nabíjania sa odpojte od nabíjačky a uvoľnite miesto na nabíjanie pre iných zákazníkov.

2. Bezpečnosť je prvoradá

Pri manipulácii s nabíjacím káblom postupujte opatrne. Po skončení nabíjania nasaďte na kábel kryt a vráťte ho do stojana. O voľne ležiaci kábel by mohol niekto zakopnúť alebo by ho mohlo poškodiť iné vozidlo.

3. Neodpájajte iné vozidlá z nabíjacej siete

Vo všeobecnosti platí, že po zamknutí vozidla sa nabíjacie káble zaistia a nedajú sa z vozidla vytiahnuť. Avšak, pri niektorých starších modeloch elektromobilov toto zabezpečenie fungovať nemusí. Pokiaľ to nie je nutné, cudzie vozidlo z nabíjacej siete neodpájajte, buďte trpezliví, kontaktujte majiteľa nabíjacej stanice alebo sa presuňte na iné miesto.

4. Používajte správny konektor

Pokiaľ sa nabíjate na verejnej nabíjacej stanici, uistite sa, že využívate správny konektor. Napríklad, pokiaľ vaše vozidlo nedokáže nabíjať ultra rýchlym nabíjaním, použite radšej konektor s menším nabíjacím výkonom a neblokujte tak konektor, ktorý by mohlo využiť iné vozidlo.

5. Sledujte svoje nabíjanie v aplikácii

Pokiaľ je nabíjacia stanica vyťažená, je ohľaduplné, ak si odsledujete čas nabíjania a spotrebovanú energiu a po nabití akumulátora na 80 % svoj elektromobil z nabíjacej siete odpojíte a uvoľníte miesto ďalšiemu vozidlu.

Sledovať svoje nabíjanie môžete aj v našej aplikácii:

6. Poruchu oznámte správcovi

Ak sa na nabíjacej stanici vyskytne neočakávaný problém, stanica je nefunkčná alebo poškodená, informujte o tom správcu stanice. Na každej nabíjacej stanici je uvedené telefónne číslo, ktoré môžete v prípade potreby kontaktovať.

7. Vždy buďte slušní

Nabíjacie stanice udržujte v čistote a neničte ich. V konečnom dôsledku, slúžia predsa pre vás. Rovnako slušne by ste sa mali správať aj k ostatným zákazníkom nabíjacej siete.

Ďakujeme všetkým, ktorí dodržiavaním etikety pomáhajú prispievať k príjemnému zážitku z nabíjania.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: