Jedným z popredných partnerov ZSE Drive je spoločnosť BMW Group, ktorá je lídrom aj v oblasti elektromobility. Už od svojich prvopočiatkov je BMW inovátorom posúvajúcim štandardy v automobilovom svete. Svetlú budúcnosť elektromobilov predstavuje prostredníctvom projektu „Neue Klasse“, ktorý má potenciál urýchliť prienik e-mobility na trh. ZSE Drive spoločne s BMW poskytujú pre svojich zákazníkov prémiové riešenia pre e-mobilitu či zvýhodnené podmienky nabíjania.

BMW dodalo už viac ako 1,5 milióna elektrifikovaných vozidiel

BMW Group je lídrom v oblasti e-mobility. Už ku koncu 2022 bolo na cestách viac ako pol milióna plne elektrických vozidiel BMW. A celkovo dodala spoločnosť k augustu 2023 na svetový trh už viac ako 1,5 miliónov elektrifikovaných vozidiel.

12 plne elektrických modelov, ktoré má BMW tento rok v ponuke, pokrýva približne 90 % súčasných predajných segmentov spoločnosti.

Spoločnosť BMW si do nasledujúcich rokov kladie tieto ciele:

  • do roku 2024 by malo mať minimálne jedno z piatich nových vozidiel predávaných spoločnosťou plne elektrický pohon
  • do roku 2025 by to malo byť jedno zo štyroch novo dodaných vozidiel
  • a do roku 2026 by to už malo byť približne jedno z troch vozidiel.

Veľká popularita elektrifikovaných modelov BMW sa potvrdila aj v piatom ročníku ankety Elektromobil Roka 2023 o najlepšie elektrifikované automobily na slovenskom trhu za rok 2023. V rámci tejto ankety si BMW odnieslo tri ocenenia a stalo sa tak najúspešnejšou značkou. Zlato získali BMW i7 v kategórii Luxusný Elektromobil a BMW XM v kategórii Plug-In hybrid a striebornú priečku obsadilo BMW X1 v kategórii elektrický rodinný elektromobil.

Prémiové riešenia pre e-mobilitu

Spolupráca ZSE Drive a BMW Slovenská republika sa začala ešte v čase, keď elektromobilita u nás len štartovala.

„Štartom bolo verejné nabíjanie prvých Plug-in-hybrid vozidiel pre médiá a potom postupne sa rozvíjajúce portfólio elektrických vozidiel BMW a MINI v novinárskom press fleete.“ priblížil spoluprácu Michal Hanus, jeden z manažérov spoločnosti BMW Slovenská republika.

Rozsah spolupráce sa však stále rozširuje. „Aktuálne sme v spolupráci so ZSE Drive vybudovali sieť nabíjacích bodov pre firemné interné nabíjanie v BMW centrále v Bratislave pre rozrastajúci sa e-fleet firemných vozidiel spoločnosti BWM Slovenská republika.“ dodal Michal Hanus.

V priebehu októbra plánuje ZSE Drive a BMW spoločné ekologické shuttle service aktivity na Tatra Summite 2023, prestížnej medzinárodnej konferencii ekonomických a politických lídrov vo Vysokých Tatrách.

Zvýhodnené podmienky nabíjania

Neodmysliteľnou súčasťou spolupráce sú klienti – majitelia vozidiel BMW a MINI. Aby si užili výhody elektromobility čo najviac, ZSE Drive pripravilo v spolupráci s predajnou sieťou BMW Slovenská republika zvýhodnené podmienky nabíjania, ktoré okrem iného zahŕňajú aj inštaláciu domáceho wallboxu pre maximálne pohodlie a nabíjaciu kartu do najväčšej a najrýchlejšej verejnej siete nabíjacích staníc pre maximálnu slobodu.

Ak sa majiteľ vozidla BMW alebo MINI rozhodne pre domáce nabíjanie,  na stretnutí s dílerom si vyberie zo zvýhodnenej ponuky nabíjačiek a nabíjacích programov a o samotnú inštaláciu, spustenie, zaškolenie aj servis sa následne postará už ZSE Drive.

Budúcnosť e-mobility s BMW

„Spoločnosť BMW Group verí, že mobilite zajtrajška budú dominovať tieto 3 kľúčové oblasti: elektrická, digitálna a cirkulárna oblasť. Úspešne spojenie týchto 3 aspektov do celkového konceptu bude určovať budúcu konkurencieschopnosť v odvetví.“ vysvetľuje Oliver Rademacher, generálny manažér BMW Slovenská republika. Práve 2. septembra 2023 BMW predstavilo na medzinárodnom autosalóne IAA v Mníchove svetovú premiéru prístupu v podobe „BMW Vision Neue Klasse“. Dátum bol vybraný zámerne na počesť historického míľnika – uplynulo totiž takmer 60 rokov odo dňa, kedy BMW vsadilo na „Neue Klasse“. „Ide o projekt, ktorý pokrýva celú spoločnosť a zahŕňa budúcnosť značky BMW, BMW Group a celého portfólia.“ povedal o projekte Oliver Rademacher.

BMW Group verí, že NEUE KLASSE bude akcelerátorom e-mobility a pred rokom 2030 by už viac ako 50 % všetkých dodaných vozidiel BMW Group na celom svete mohlo mať plne elektrický pohon.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: