Na Slovensku pribúda čoraz viac firiem s e-flotilou a tiež zamestnancov vlastniacich elektromobil ako súkromné vozidlo. ZSE Drive ponúka výhodné riešenie, ktoré umožní zamestnancom nabíjať elektromobil doma aj v práci. Pre zamestnávateľa je to príležitosť poskytnúť zamestnancovi zaujímavý benefit, avšak administratíva s tým spojená bola donedávna dosť náročná.

Riešenie pre služobné vozidlá

ZSE Drive ponúka zaujímavý program pre zamestnávateľov, ktorí riešia správu vozového parku pozostávajúceho z elektrických vozidiel, prípadne chcú svojim zamestnancom poskytnúť možnosť nabíjať na náklady firmy aj doma. Hodí sa to najmä v prípade, ak je zamestnanec obchodný zástupca a vďaka domácemu nabíjaniu je počas dňa flexibilnejší, keďže sa nemusí zdržiavať na verejných nabíjačkách.

ZSE Drive ponúka spoluprácu so zamestnávateľmi pre vytvorenie programu šitého na mieru. Pre zaúčtovanie do nákladov firmy je štandardne potrebné, aby zamestnanec poskytol zamestnávateľovi kópiu faktúry za spotrebu elektriny vo svojej domácnosti. V prípade ZSE Drive to však nie je potrebné. Namiesto kópie faktúry stačí súhlas zamestnanca s poskytnutím informácie o cene elektrickej energie v domácnosti, a tú si už ZSE Drive vyžiada od dodávateľa elektrickej energie. Náklady na elektrickú energiu na nabíjanie elektromobilu v domácnosti zamestnanca sú pre zamestnávateľa daňovo uznateľné s výnimkou odpočtu DPH.

Potrebné dáta sa získavajú a spracúvajú cez unikátny flotilový portál, ktorý umožňuje jednotným spôsobom importovať dáta pre zaúčtovanie nákladov nabíjania do firemného účtovného systému a do knihy jázd. Platí to pre nabíjanie vo firme, doma u zamestnanca z firemného wallboxu a aj vo verejnej nabíjacej sieti na Slovensku a v zahraničí. Mnohé firmy už používajú zaužívané flotilové riešenia ako Commander, EuroWAG či Xmarton, a preto je vynikajúcou správou, že ZSE Drive sa dá prepojiť s týmito platformami a ich následné používanie je v prípade flotíl s elektrickými vozidlami rovnako jednoduché ako v prípade klasických spaľovacích automobilov.

Riešenie pre zamestnancov so súkromným elektromobilom

Špeciálny program B2E pre zamestnancov so súkromným elektromobilom ponúka 40 kWh voľný objem nabíjania a k tomu až 400 kWh voľný objem AC nabíjania v mieste pracoviska len za 11,90 € mesačne. Náklady spojené s nabíjaním v priestoroch firmy znáša v plnej miere zamestnávateľ.  Po vyčerpaní sa za AC a DC nabíjanie do 50 kWh platí 0,29 €/kWh, pri ultra nabíjaní je cena stále prijateľných 0,39 €/kWh. Program je dostupný aj pre zamestnancov tých spoločností, ktoré majú so ZSE Drive uzatvorenú rámcovú zmluvu o poskytovaní benefitného zamestnaneckého programu.

Výhody Business2Employee (B2E) riešení:

Pre zamestnávateľa:

  • Nízka cena za nabíjanie – na domácom odbernom mieste sa uplatňuje regulovaná cena pre domácnosti. Nabitie firemného vozidla je tak účtovne možné s regulovanou cenou.
  • Efektivita – zamestnanec ušetrí čas, ktorý by inak strávil na verejnej nabíjačke a nabije vozidlo doma.
  • Zníženie nárokov na infraštruktúru v priestoroch firmy – zamestnanec nie je odkázaný nabíjať na firemnej nabíjačke, preto zamestnávateľovi postačí nižší počet nabíjacích miest v priestoroch firmy.
  • Stabilizačný faktor pre zamestnanca, zvlášť pokiaľ zamestnávateľ umožní zamestnancovi po čase odkúpiť wallbox do osobného vlastníctva.

Pre zamestnanca:

  • Možnosť elektrifikácie vlastnej garáže na náklady zamestnávateľa – zhodnotenie nehnuteľnosti zamestnanca.
  • Možnosť mať plne nabitý elektromobil bez straty času na nabíjanie aj pri práci z domu.
  • V prípade, že má zamestnanec nainštalovanú fotovoltiku,  má možnosť nabíjať firemné auto z vlastných prebytkov.
  • Smart wallbox dokáže odlíšiť nabíjanie firemného a súkromného vozidla. Zamestnanec tak môže firemný wallbox používať aj pre nabíjanie súkromného elektromobilu.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: