O spôsobe hasenia elektromobilu sme nedávno informovali v tomto článku. Ako si však vedia hasiči poradiť s požiarom v praxi a v náročných podmienkach, sme zistili v polovici minulého roka v Prahe, kedy v jednej podzemných garáží vypukol požiar elektromobilu. Na mieste zasahovalo niekoľko hasičských jednotiek.

Ako informoval portál idnes.cz, požiar vypukol v podzemnej garáži administratívnej budovy na ulici Bělehradská v Prahe 2. Požiar hasilo niekoľko hasičských posádok v dýchacej technike.

Pomohla špeciálna prúdnica

Hasiči pri zásahu využili špeciálne zariadenie COBRA. Ide o špeciálnu prúdnicu, ktorá si po priložení na konštrukciu dokáže vyrezať otvor prakticky do vnútra akéhokoľvek materiálu a pod vysokým tlakom dopravuje vodu. Pri použití s termovíznou kamerou je tak možné priamo ochladzovať najviac postihnuté miesta batérie. Pri takomto zásahu sa vozidlo nadvihne na jednu stranu, aby bol k batérii zabezpečený lepší prístup.

Samotné hasenie trvalo približne 2 hodiny. Nasledovalo ochladzovanie akumulátora vozidla a príprava na jeho prevoz z podzemnej garáže. Túto činnosť komplikovalo prerušenie dodávky elektrickej energie budovy, čo postihlo výťahový systém na prepravu vozidiel. Po obnovení elektrickej energie hasiči využili prepravné vozíky na presun vozidla von z garáže na cestu, kde ho následne naložili do špeciálneho kontajnera na chladenie. Hasiaci tím potom s neustálym dohľadom a pomocou termovíznej kamery vozidlo v kontajneri dopravil na odstavnú plochu Správy železníc, s asistenciou Hasičskej záchrannej služby Správy železníc.

Výhody chladiaceho kontajnera

Pri využití špeciálneho kontajnera s vodou ide o tzv. „vodný kúpeľ“.  Z trakčnej batérie v priebehu požiaru unikajú toxické látky, ktoré vďaka ponoreniu vozidla do vody neunikajú do okolia, resp. unikajú v oveľa menšom množstve, než v prípade nekontrolovateľného horenia.

Na mieste zasahovali aj chemici, ktorí merali koncentráciu škodlivín, ktoré unikali z garáže do ovzdušia. K ďalšiemu skúmaniu tiež odobrali vzorky vody, ktorá bola na hasenie použitá.

Celkovú škodu vyčíslil majiteľ vozidla aj majiteľ objektu na približne milión českých korún, čo je v prepočte približne 40 000 Eur. Ako príčina vzniku požiaru bola určená predbežne technická závada.

Pozrite si veľmi zaujímavé 2-minútové video z hasičského zásahu.

Ako z videa vidno, napriek mimoriadne náročným podmienkam požiaru elektromobilu v podzemnej garáži, navyše s výťahovým mechanizmom vstupu a výstupu do garáže, si dokázali pražskí hasiči poradiť s požiarom vcelku bez problémov a kontrolovane. Preukázali tak, že pri dobrom výcviku a adekvátnom technickom zabezpečení ani takáto situácia nepredstavuje zásadný problém či prekážku rozvoja  elektromobility.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/elektro-auto-pozar-praha-belehradska.A230505_064055_praha-zpravy_tty

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: