ZSE a ZSE Drive ako lídri v oblasti fotovoltiky a riešení pre elektromobilitu spustili od 1. októbra unikátnu inováciu, ktorá prepája prelomovým spôsobom obidva svety – Virtuálnu batériu pre elektromobil.

Ako funguje klasická Virtuálna batéria

Spotreba elektriny v domácnosti je najvyššia počas rána a potom podvečer a večer. Fotovoltické panely však vyrobia najviac elektriny počas dňa, kedy je spotreba väčšinou minimálna. Aby ste využili maximum vyrobenej energie, je tu služba Virtuálna batéria, ktorá funguje ako priebežné úložisko, kam si dočasne uložíte prebytočnú elektrinu a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať.  Virtuálnu batériu prevádzkuje ZSE, nemusíte si kupovať drahú vlastnú batériu. Pri využívaní Virtuálnej batérie od ZSE nezáleží na tom, od koho máte fotovoltiku, ani v ktorej časti Slovenska ju máte nainštalovanú. Jedinou podmienkou je, aby bola vaša fotovoltika riadne pripojená do distribučnej sústavy a aby ste boli zákazníkom s odberom elektriny od ZSE.

Unikátna inovácia – Virtuálna batéria pre elektromobil

Unikátna inovácia spustená od 1.10. prepája domácu výrobu elektriny s možnosťou využiť takto vyrobenú elektrinu nielen v domácnosti, ale dokonca aj na nabíjanie elektromobilu na cestách. V praxi to znamená, že zákazník, ktorý vyrobil elektrinu z domácich fotovoltických panelov v čase, keď ju nemôže zužitkovať, si bude môcť jednoducho zvoliť, aké % tejto elektriny, dočasne uloženej vo Virtuálnej batérii pre elektromobil, chce využiť doma (na svietenie, prevádzku elektrospotrebičov, domáce nabíjanie elektromobilu cez wallbox atď.), a aké % si chce nechať „poslať“ na svoju ZSE Drive kartu a využiť na verejných nabíjačkách ZSE Drive, keď je na cestách a potrebuje sa nabiť.

Aké sú najväčšie výhody Virtuálnej batérie pre elektromobil?

Uložená elektrina, ktorú si zákazník chce „poslať“ na svoju ZSE Drive kartu, sa presúva do balíka voľných kWh na nabíjanie v pomere 1:1, bez akejkoľvek straty alebo obmedzení a zákazník ju môže čerpať ľubovoľným typom nabíjania – AC, DC alebo UFC.

Finančná hodnota elektriny z Virtuálnej batérie pre elektromobil, ktorú využijete na nabíjanie prostredníctvom nabíjačky ZSE Drive, má omnoho vyššiu hodnotu, ako keby ste ju použili v domácnosti, takže ak máte elektromobil, ktorý je často na cestách, je to mimoriadne výhodné.

Ak 1 000 kWh z Virtuálnej batérie použijete vo svojej domácnosti, ušetríte približne 100 €. Ak si však tých istých 1 000 kWh z Virtuálnej batérie necháte preniesť na svoju RFID kartu ZSE Drive, ušetríte pri nabíjaní na verejnej nabíjačke ZSE Drive od 290 € do 390 € v závislosti od nabíjacieho programu, ktorý využívate a typu nabíjania (AC, DC, UFC). Službu Virtuálna batéria pre elektromobil je možné využiť k programom ZSE Drive Partner a ZSE Drive Flat.

Množstvo „presunutej elektriny“ navyšuje voľný objem elektriny v rámci mesačného programu a zákazník si na verejných nabíjačkách ZSE Drive čerpá najskôr práve kWh presunuté z Virtuálnej batérie pre elektromobil, až potom tie z mesačného programu. V mobilnej aplikácii zákazník vidí aktuálny zostatok voľných kWh.

Navyše – pomer čerpania uloženej elektriny vo Virtuálnej batérii pre elektromobil medzi „domácu spotrebu“ a „spotrebu na ZSE Drive karte“, si môže zákazník bez problémov meniť – v zásade raz mesačne. Od ďalšieho mesiaca pre neho tým pádom bude platiť nový zvolený pomer alokácie uloženej elektriny. Je totiž prirodzené, že aspoň spočiatku nebude vedieť každý presne odhadnúť optimálne % rozdelenia, ktoré mu bude najviac vyhovovať. Nevyužité kWh na ZSE Drive karte sa totiž nepresúvajú do ďalšieho mesiaca. Veľkou výhodou riešenia je taktiež možnosť meniť aj RFID kartu ZSE Drive, na ktorú chce zákazník vyrobené kWh z domácej fotovoltiky poslať, opäť raz mesačne. Toto vychádza v ústrety zákazníkom s 2 či viac elektromobilmi v rodine, kde môžu vedieť odhadnúť, že sa jeden mesiac môže intenzívnejšie jazdiť jedným elektromobilom a druhý mesiac zas iným.

Fotovoltika rieši aj domáce nabíjanie

Využívaním Virtuálnej batérie pre elektromobil pre nabíjanie elektromobilu na nabíjačkách ZSE Drive nie je nijak obmedzená možnosť využiť ten podiel, ktorý ste sa rozhodli ponechať si pre spotrebu v domácnosti, napríklad aj na domáce nabíjanie elektromobilu prostredníctvom domáceho wallboxu. A nabíjate tak vďaka slnku aj doma úplne zadarmo. Pri správnom nastavení je možné na domáce nabíjanie elektromobilu využiť značnú časť uloženej elektriny, ktorú ste sa rozhodli ponechať si na domácu spotrebu.

A ak vám náhodou toto množstvo uloženej elektriny na domáce nabíjanie nepostačuje (napríklad máte 2 elektromobily, ktoré intenzívne využívate), ZSE ponúka zákazníkom s inštalovaným wallboxom špeciálny tarifný dodatok „Elektrina pre elektromobil“ pre tú časť elektriny, ktorú budete pre domáce nabíjanie elektromobilu odoberať z distribučnej siete.

S týmto dodatkom získate zľavu až 30 % z nízkej tarify v sadzbe DD3 a DD4, a to až na 24 mesiacov. Lacnejšiu elektrinu pre svoj elektromobil môžu dokonca získať aj tí zákazníci, ktorí si zakúpili wallbox od iného dodávateľa ako je ZSE Drive.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: