Ku koncu minulého roka bolo k dispozícii 1 808 nabíjacích konektorov na 740 lokalitách s celkovým inštalovaným výkonom 82 082 kW pre približne 10 tisíc elektromobilov, ktoré aktuálne premávajú po slovenských cestách. Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) predpokladá výrazný nárast počtu dostupných lokalít a nabíjacích staníc v roku 2024, keď budú do prevádzky uvedené stovky nabíjačiek, ktoré budú postavené v rámci dvoch výziev Plánu obnovy a odolnosti so zameraním na firmy a samosprávy.

Je pravda, že výstavba verejných nabíjacích staníc pre elektromobily na Slovensku postupuje pomalším tempom v porovnaní s európskym priemerom. To však súvisí s predajnými trendmi elektromobilov, ktoré zaznamenávajú najmenší podiel na celkových registráciách v celej Európskej únii.

Z celkového počtu 1 808 konektorov bolo 1 322 AC nabíjačiek s výkonom do 22 kW, čo je o 25,5 % viac než v predchádzajúcom roku (1 053). Nabíjačiek typu DC s výkonom aspoň 50 kW bolo 455, čo znamená 36,2 % nárast oproti 334 kusom v roku 2022. V kategórii AC nabíjačiek s výkonom aspoň 150 kW bol nárast o 73,3 %, ich počet stúpol z 86 na 149. Konektorov s výkonom 300 kW pribudlo pomerne najviac, ich počet sa zvýšil z 10 na 32, teda o 220 %.

ZSE Drive výrazne posilnilo nabíjaciu infraštruktúru

K rozvoju nabíjacej infraštruktúry v roku 2023 značnou časťou prispelo aj ZSE Drive. Počas roka sme uviedli do prevádzky až 74 nových nabíjacích bodov, z toho 14 AC a 60 DC. „Je to potvrdením našej stratégie budovať primárne verejné nabíjacie body s rýchlym alebo ultrarýchlym nabíjaním. Ako sme avizovali, sústredili sme sa na donedávna poddimenzovaný juh Slovenska, čoho dôkazom sú nové lokality v Leviciach, Dunajskej Strede, Zlatých Klasoch, Sládkovičove, Pezinku, Senici. Okrem nich pribudli nové možnosti nabíjania aj v ďalšej prevádzke McDonalds v Trenčíne ako aj dôležitý nový ultrarýchly nabíjací hub v Banskej Bystrici v OC Europa“, povedal Rastislav Žembery, vedúci produktového tímu e-mobility ZSE Drive.

Nabíjanie z fotovoltiky aj poistenie dojazdu

V roku 2023 sme uviedli dve významné novinky. Prvou je unikátna Virtuálna batéria pre elektromobil, ktorá ponúka možnosť čerpať vo verejnej nabíjacej sieti elektrinu z vlastnej fotovoltiky, ktorú zákazník nestihol spotrebovať a uložil si ju do virtuálnej batérie. Ako jediný poskytovateľ na Slovensku umožňujeme čerpanie energie 1:1, to znamená v objeme v akom bola vyrobená, bez ohľadu na typ nabíjania, ktorý zákazník zvolí (AC, DC, Ultra). Zákazník môže pritom mať fotovoltiku od ľubovoľného dodávateľa.

Druhou jedinečnou novinkou je poistenie dojazdu, ktoré je unikátne nielen na Slovensku, ale aj medzinárodne. Táto služba je bezplatne dostupná pre všetkých zákazníkov s mesačným programom služieb a zabezpečí odťah na najbližšiu nabíjaciu stanicu kdekoľvek v Európe v prípade problému s dojazdom elektromobilu alebo v prípade poruchy nabíjačky. V oblasti riešení pre firmy sme pridali ďalšie možnosti do Fleetportálu, ktoré rozširujú možnosti reportingu a správy nabíjacích kariet Fleet manažéra.

Rok 2024 bude nabitý

Rok 2024 by mal byť veľmi silný z pohľadu nových nabíjacích hubov, keďže ZSE Drive plánuje vybudovať viac než 100 ultrarýchlych nabíjacích bodov v rámci celej SR. Priebežne nás tiež čakajú novinky v mobilnej aplikácii.

„Naším cieľom je tiež postupne vymeniť všetky staršie nabíjacie stanice s jedným 50 kW DC konektorom za stanice s dvoma 50 kW DC konektormi, ktoré dokážu zabezpečiť podstatne lepšiu obslužnosť, keďže vedia zabezpečiť nabíjanie dvoch vozidiel súčasne, resp. nabíjanie výkonom až 100 kW pre jedno vozidlo.“ povedal Rastislav Žembery.

Týmto spôsobom ZSE Drive realizovalo už vylepšenie existujúcich nabíjacích staníc OC Eurovea Bratislava, Mc Donalds Lamač Bratislava, Freshmarket Bratislava, McDonalds Prievidza, OC Central Bratislava, McDonalds Banská Bystrica, OC Laugaricio Trenčín, Slovnaft Wolkrova Bratislava, McDonalds Prievozská Bratislava a OC Cubicon Bratislava. Výrazne sme tiež rozšírili obľúbený ultrarýchly nabíjací hub na rýchlostnej ceste R1 Beladice, ktorý aktuálne disponuje už ôsmimi ultratrýchlymi nabíjacími stojanmi, čím sa stal najvýkonnejším nabíjacím hubom na Slovensku.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: