Záujem o elektrické vozidlá v Európe neustále narastá a s tým súvisí aj potreba dostatočného počtu nabíjacích staníc. S cieľom posilniť infraštruktúru nabíjania elektrických vozidiel a podporiť prechod na udržateľnú dopravu, Európska únia podporila projekt CONNECT-E, v rámci ktorého spoločnosť Západoslovenská energetika, a.s., prostredníctvom ZSE Drive vybuduje 56 nových ultrarýchlych nabíjacích bodov na 14 lokalitách. Tieto nabíjacie body umožnia rýchle a efektívne nabíjanie elektrických vozidiel a prinesú množstvo výhod pre ich užívateľov.

O projekte CONNECT-E

Projekt CONNECT-E je pokračovaním úspešného projektu NEXT-E, ktorý bol dokončený v roku 2021 a jeho koordinátorom bolo práve ZSE. Vďaka projektu bola úspešne vybudovaná sieť 252 nabíjacích bodov v krajinách strednej a východnej Európy.

  • Konzorcium projektu CONNECT-E tvoria 3 spoločnosti: Západoslovenská energetika, a.s., skupina E.ON a skupina MOL. Projekt je rozdelený na dve časti, a to CONNECT-E General a CONNECT-E Cohesion.
  • Celkovo bude v rámci projektu CONNECT-E (Cohesion + General) vybudovaných 1448 ultrarýchlych nabíjacích bodov na 305 lokalitách v 11 členských štátoch EÚ.
  • V rámci projektu CONNECT-E Cohesion, Konzorcium vybuduje celkovo 752 ultrarýchlych nabíjacích bodov v 7 krajinách strednej a východnej Európy pozdĺž transeurópskej dopravnej siete (TEN-T).
  • Celkový udelený grant z Nástroja na Prepájanie Európy  (CEF2, program AFIF – Alternative fuel infrastructure facility) je vo výške 28,26 miliónov Eur.

CONNECT-E nabíjačky na strategických lokalitách

Jedným z hlavných cieľov projektu CONNECT-E je vytvoriť spoľahlivú a dostupnú sieť nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Táto sieť by mala zabezpečovať bezproblémové cestovanie elektrickými vozidlami bez obáv z nedostatku nabíjacích bodov.

Ďalšou výhodou projektu CONNECT-E je umiestnenie nabíjacích staníc na strategicky dôležitých lokalitách. Tieto stanice budú umiestnené v blízkosti diaľnic, rýchlostných ciest,  hlavných cestných ťahov a významných miest, čo umožní jednoduchý prístup pre užívateľov elektrických vozidiel.

Lokality postavené v rámci projektu a už prevádzkované ZSE Drive, sú napríklad OC Európa v Banskej Bystrici alebo aj veľmi obľúbená lokalita na rýchlostnej ceste R1 pri odpočívadle Beladice. V súčasnosti je vo výstavbe aj ďalšia lokalita na diaľnici D1 smer BA – McDonald´s Hričov, s predpokladom spustenia v prvej polovici roku 2024.

Projekt CONNECT-E je jedným z mnohých európskych projektov, ktoré majú za cieľ podporiť trvalo udržateľnú dopravu a znížiť emisie skleníkových plynov. Vďaka podpore EÚ a spolupráci v rámci Konzorcia CONNECT-E, môžeme očakávať rýchly rozvoj infraštruktúry nabíjania elektrických vozidiel a zvýšený záujem o elektrickú mobilitu.

Maximálny výkon až 300 kW

Nabíjacie body sú vybavené pokročilou technológiou, ktorá umožňuje ultra rýchle nabíjanie batérií elektrických vozidiel. Tieto nabíjacie body sú schopné poskytnúť vysoký výkon až 300 kW, čo umožňuje ultra rýchle nabíjanie batérií väčšiny elektrických vozidiel do 80 % ich kapacity za približne 20 minút. Takéto nabíjanie je neoceniteľné pre dlhšie trasy a umožňuje ľuďom cestovať s elektrickými vozidlami bez obáv z nedostatku nabíjacieho miesta a neúmerne dlhému času strávenom pri nabíjaní EV.  

Na každej CONNECT-E lokalite bude ZSE Drive inštalovať v zásade 2 nabíjacie stanice s celkovým výkonom 300 kW/nabíjacia stanica, pričom každá takáto nabíjacia stanica bude obsahovať 2 nabíjacie body, s garantovaným výkonom každého nabíjacieho bodu na úrovni 150 kW.

Projekt CONNECT-E a jeho ultra rýchle nabíjacie body predstavujú významný krok vpred pre elektrickú mobilitu na Slovensku. Vytvorenie spoľahlivej a dostupnej siete nabíjacích staníc je kľúčové pre podporu rastúceho počtu elektrických vozidiel na cestách. Tieto nabíjacie body nielenže zlepšia dostupnosť nabíjacích miest, ale tiež prinesú nové možnosti a pohodlie pre užívateľov elektrických vozidiel.

Západoslovenská energetika, a.s., prostredníctvom ZSE Drive je najkomplexnejším poskytovateľom služieb verejného nabíjania v rámci Slovenskej republiky s viac ako 330 verejne dostupnými nabíjacími bodmi. Aj vďaka podpore z Európskej únie a projektu CONNECT-E budeme vedieť posilniť našu vedúcu pozíciu a zabezpečiť úlohu spoľahlivého poskytovateľa služieb verejného nabíjania.

Za obsah tejto správy zodpovedá výlučne autor a nemusí nevyhnutne odrážať názor Európskej únie. Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou.

O autorovi

Jozef Vernarec

V ZSE Drive mám od roku 2018 na starosti riadenie a koordináciu medzinárodných projektov financovaných z európskych, ako aj národných zdrojov. Som rád, že práve efektívnym využívaním fondov z prostriedkov EÚ sa našej spoločnosti darí úspešne rásť a neustále rozširovať verejnú nabíjaciu sieť. Aj vďaka tomu významne prispievame k dosahovaniu cieľov stanovených v rámci Európskej zelenej dohody (European green deal).

Ďalšie články autora: