Čoraz populárnejšia fotovoltika sa stáva neodmysliteľnou súčasťou udržateľného a efektívneho energetického riešenia rodinného domu. Vďaka fotovoltickej elektrárni si vyrobíte vlastnú elektrinu, ktorá pokryje výraznú časť vašej spotreby. Ak ešte stále váhate, či do fotovoltiky investovať, spísali sme pre vás 5 hlavných dôvodov, prečo sa fotovoltika v roku 2024 naozaj oplatí.

1. Znižuje sa cena panelov a komponentov

Situácia na svetových trhoch s panelmi, striedačmi a ďalšími komponentami sa postupne upokojuje, znížili sa náklady na výrobu, zvýšila sa produkcia panelov, rast cien sa pomaly zastavil, a ZSE vie vďaka svojej veľkosti a finančnej sile priaznivú situáciu okamžite využiť v prospech svojich zákazníkov. Preto ZSE od 1. februára znižuje ceny fotovoltických riešení až o 1 000 € (podľa veľkosti riešenia).

2. Finančný príspevok až do výšky 4 025 €

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spustila ďalšie kolo dotačného projektu Zelená domácnostiam, v ktorom môžete získať finančnú podporu až 4 025 € na fotovoltické zariadenie. Poukážky  budú preplácané zhotoviteľom a predpokladaný začiatok ich vydávania je 1. štvrťrok 2024. Fotovoltické zariadenia je však možné inštalovať aj vopred, ešte pred zaregistrovaním žiadosti a získaním poukážky. Ak sa rozhodnete pre fotovoltiku od ZSE, vybavíme za vás komplet celú administratívu od získania poukážky na finančný príspevok až po pripojenie vašej fotovoltiky do distribučnej sústavy.

3. Ušetríte na energiách niekoľkokrát

Vďaka fotovoltike si vyrábate vlastnú elektrinu zo slnka a šetríte tým nielen prírodu, ale aj vašu peňaženku. Hlavná úspora je na elektrine, ktorú v čase výroby dokážete okamžite spotrebovať. Druhou úsporou je Virtuálna batéria, kam si odložíte prebytok vyrobenej elektriny, ktorý okamžite nespotrebujete a my vám ju vrátime v čase, keď ju budete potrebovať. Pre elektromobilistov je tu aj extra tretia úspora v podobe Virtuálnej batérie pre elektromobil, kde si zákazník sám určí, aké množstvo vyrobenej elektriny z domácej fotovoltiky si chce nechať „poslať“ na svoju ZSE Drive kartu a využiť na nabíjanie elektromobilu na verejných nabíjačkách ZSE Drive, keď je na cestách a potrebuje sa nabiť.

4. Veľmi zaujímavá návratnosť investície

Fotovoltická elektráreň sa dnes už sama hravo zaplatí a počas svojej životnosti, ktorá je aj 30 rokov, sa investícia do nej má šancu vrátiť viac než 4-násobne. S využitím finančného príspevku sa doba návratnosti skráti len na 7 rokov.

5. Rýchla inštalácia

V druhej polovici minulého roka sme otvorili vlastný špecializovaný fotovoltický sklad, v ktorom je dostatočné množstvo zásob panelov, optimizérov, striedačov a ďalších potrebných komponentov k inštalácii tisícok fotovoltických riešení. Vplyvom inflácie môžu ceny komponentov u iných spoločností v roku 2024 stúpať, no vďaka našim skladovým zásobám takýto scenár nehrozí. Navyše vieme byť veľmi efektívni, rýchli a zákazník dokáže mať nainštalované fotovoltické riešenie v relatívne krátkom čase od podpisu objednávky. ZSE garantuje drvivej väčšine zákazníkov, že do 3 mesiacov od podpisu zmluvy budú mať fotovoltiku nielen nainštalovanú, ale zároveň si už budú môcť vyrábať vlastnú elektrinu.

Uvažujete o fotovoltike s dotáciou?

Inštalácia fotovoltiky nielen zlepšuje vašu finančnú situáciu prostredníctvom úspor na energiách, ale aj prispieva k udržateľnejšiemu a ekologickejšiemu spôsobu života. Nečakajte a zabezpečte si fotovoltiku s dotáciou z projektu Zelená domácnostiam už teraz. ZSE prináša záujemcom o fotovoltiku možnosť nezáväznej predregistrácie na získanie dotácie. Súčasťou predregistrácie je aj bezplatná konzultácia s expertami na fotovoltiku, ktorí vám pomôžu zistiť aké fotovoltické riešenie by bolo ideálne pre vaše potreby.

O autorovi

Erik Chabreček

Od roku 2015 sa profesne venujem fotovoltickým technológiám. Snažím sa s mojim tímom prinášať na náš trh kvalitné a overené riešenia, ktoré prinesú našim zákazníkom očakávané úspory a nový prístup k čistej energií.

Ďalšie články autora: