Stojíte pred poslednou výzvou na ceste za príjemne vychladenou domácnosťou. Vybrali ste si to najvhodnejšie zariadenie, zakúpili ho a idete ho inštalovať do vašej domácnosti. Zároveň sa musíte naučiť ovládať klimatizáciu tak, aby spĺňala všetky vaše požiadavky na vychladenie priestoru a zároveň neohrozila vaše zdravie. Klimatizácia do domu alebo bytu má za úlohu zaistiť, aby sa všetci členovia domácnosti cítili počas celého dňa i noci príjemne.

Preto som si pre vás pripravil niekoľko užitočných rád, s ktorými neurobíte pri používaní klimatizácie žiadnu chybu.

1. Nájdite pre klimatizáciu vhodné miesto

Základným predpokladom správneho používania klimatizačného zariadenia je jeho umiestnenie na vhodné miesto vo vašej domácnosti. Inštalácia klimatizácie by preto mala byť starosťou skúsených odborníkov. U nás v ZSE vám na obhliadke poradíme, kam je klimatizáciu vhodné umiestniť s ohľadom na dispozičné riešenie vášho bytu a technické parametre klimatizácie a následne sa postaráme aj o profesionálnu montáž.

Vnútornú klimatizačnú jednotku neodporúčam inštalovať na steny, ktoré sú väčšiu časť dňa vystavené slnečnému žiareniu a v blízkosti veľkých okenných plôch. Dajte si pozor na to, aby ste vnútornú jednotku neumiestnili v blízkosti akéhokoľvek zdroja tepla (je potrebné dodržiavať vzdialenosť od žiaroviek, svietidiel a domácich spotrebičov). Klimatizácia obsahuje vnútorný termostat, ktorý reaguje na teplotu okolia. Klíma do bytu alebo domu sa bude prehrievať, zvýši chladiaci výkon, čo zapríčiní vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Klimatizačná jednotka by nemala byť umiestnená ani nad posteľou v spálni, sedačkou v obývačke, nad vaším pracovným alebo jedálenským stolom. Prúdenie chladného vzduchu by vám mohlo spôsobiť zdravotné problémy. Ak však smer prúdenia vzduchu regulujete správnym a odporúčaným spôsobom, môžete takýmto zdravotným komplikáciám predísť.

2. Nastavte na klimatizácii primeranú teplotu

Druhou zásadou správneho používania klimatizácie je nastavenie primeranej teploty.

Mnoho ľudí, najmä seniori, deti, astmatici a alergici, sú však mimoriadne citliví na prekonávanie teplotných rozdielov. Pri nastavovaní klimatizácie preto platí pravidlo, že teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou v tieni a vnútorným prostredím by nemal presiahnuť 6°C. Ak sa teda teplota vonku pohybuje okolo 30°C, klimatizácia do bytu alebo do domu by mala byť nastavená na 24 – 25°C. Samozrejme, ide o odporúčanie, avšak treba počítať s tým, že v prípade jeho nedodržania môžete ohroziť svoje zdravie.

Dnešné moderné klimatizačné jednotky sa dajú ovládať aj na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie. Túto funkciu môžete využiť v prípade, keď potrebujete vychladiť vašu domácnosť predtým, ako sa vrátite domov z práce či dovolenky. Najoptimálnejšie je prepojiť váš smartfón s klimatizáciou prostredníctvom funkcie SmartThings, ak vlastníte klimatizáciu značky Samsung alebo Online Controller od Daikinu. V aplikácii potom môžete ovládať jednotlivé nastavenia klimatizácie na diaľku.

3. Nezabúdajte pravidelne vetrať

Ďalšia zásada správneho používania klimatizácie spočíva v pravidelnom vetraní klimatizovanej miestnosti. Aj vetranie však má pri používaní klimatizačného zariadenia svoje pravidlá. Počas chladenia miestnosti klimatizáciou sa odporúča obmedziť vetranie len na hygienické minimum, nadmerné vetranie nám zbytočne zvyšuje náklady na elektrickú energiu. Vetrať je vhodnejšie vtedy, keď je teplota vonkajšieho vzduchu nižšia ako teplota vnútorného, to znamená neskoro večer alebo nadránom.

Platí, že ak je klíma do domu alebo bytu v prevádzke, všetky okná v miestnosti by mali byť zatvorené. Teplý vzduch prúdiaci do priestoru zvyšuje výkon klimatizačnej jednotky a tým aj spotrebu elektrickej energie, pretože klimatizácia sa ho snaží neustále ochladzovať. Keďže však v klimatizovanej miestnosti cirkuluje stále ten istý vzduch, je potrebné ju aj pravidelne vetrať. Vychladený vnútorný vzduch nie je možné považovať za čerstvý vzduch, obsahuje vyššie koncentrácie CO2, nečistôt a prchavých látok.

Najvhodnejšie je vetrať miestnosť skoro ráno alebo neskôr večer, keď je vonkajšia teplota i vzduch chladnejší. Pred vyvetraním miestnosti vypnite vašu klimatizáciu a na niekoľko minút otvorte okná i dvere dokorán. Následne môžete uviesť klimatizáciu znovu do prevádzky. Na svoj chod nebude spočiatku potrebovať toľko elektrickej energie, pretože miestnosť je ochladená vonkajším vzduchom.

4. Dôkladne si premyslite intervaly používania klimatizácie

Medzi zásady správneho používania klimatizácie patrí aj určenie správnych časových intervalov, v ktorých bude zariadenie v prevádzke. Neustále zapínanie a vypínanie jednotky môže viesť k jej poškodeniu. Počas dňa sa odporúča klimatizovať priestor miernejšie a nepretržite. Je to lepšie nielen pre vaše zdravie, ale aj pre vašu peňaženku. Tým, že napríklad každú hodinu prerušíte chod klimatizácie a po chvíli ju znovu uvediete do prevádzky, neušetríte. Práve naopak. Klimatizácia bude musieť na chladenie miestnosti použiť vyšší výkon a tým zvýši svoje prevádzkové náklady.

Niektoré klimatizácie majú inteligentný režim, vďaka ktorému automaticky nastavia vhodný režim na základe naučených informácií o spôsobe používania a vonkajších podmienok (napríklad automaticky začnú chladiť miestnosť, v ktorej dosiahne vzduch určitú teplotu).

Dnešné moderné jednotky sú vybavené inverterovou technológiou, majú výrazne nižšiu spotrebu oproti štandardným modelom, čo sa odzrkadľuje na vysokej hodnote energetickej účinnosti (EER).

Vďaka tomu, že využívajú maximálnu kapacitu kompresora, dosahujú požadovanú teplotu rýchlejšie ako bežné klimatizácie, a tým spotrebujú na svoj chod až o 40 % menej energie. Zároveň dokážu udržiavať teplotu v už vychladenej miestnosti s použitým rovnomerne nižšieho výkonu, čím taktiež znižujú spotrebu elektrickej energie.

Ak potrebujete, aby bola vaša klíma do bytu alebo domu zapnutá aj počas noci, vyberte si model, ktorý disponuje funkciou nočného režimu a nepôsobí rušivo. Najvhodnejšia je vnútorná jednotka, ktorá pri nízkych otáčkach dosahuje hlučnosť menej než 20 decibelov. To možno prirovnať ku zvuku pohybujúceho sa lístia vo vánku.

5. Klimatizáciu pravidelne čistite

Posledná, avšak nie zanedbateľná zásada správneho používania klimatizácie, je jej pravidelné čistenie. Nedostatočná starostlivosť sa môže prejaviť skrátením životnosti klimatizačnej jednotky, vyššími nákladmi na prevádzku alebo zvýšením rizika jej poškodenia. Ak však budete svoju klimatizáciu pravidelne udržiavať a servisovať u odborníkov, znížite riziko vašich zdravotných problémov, zvýšite výkon klimatizácie, znížite jej spotrebu a predĺžite životnosť. Pravidelná údržba klimatizácie je prevencia, ktorá sa vyplatí.

Servis v podobe dôkladného profesionálneho čistenia potrebuje každá klimatizácia do domu a bytu aspoň raz ročne. Sú však niektoré úkony súvisiace s údržbou klimatizácie, ktoré môžete urobiť sami. Základné čistenie zvládnete podľa priloženého návodu.

Spočíva vo vyčistení filtra a povrchu vnútornej klimatizačnej jednotky. Klimatizácia musí byť vypojená z elektrickej siete. Znečistený vzduchový filter môžete, presne podľa priloženého návodu, povysávať alebo umyť vlažnou vodou a nechať voľne vyschnúť. Povrch jednotky poutierajte vlhkou handrou. Vonkajšie zariadenie jednoducho očistite od hrubých nečistôt, napríklad lístia a poutierajte navlhčenou handričkou.

O autorovi

Peter Pirč

Už 20 rokov sa venujem navrhovaniu a inštaláciám klimatizačných systémov. Rád pomôžem s výberom vhodnej klimatizácie, jej umiestnením a spôsobom inštalácie, aby plnila vaše potreby a očakávania.

Ďalšie články autora: